Delegácia Hamasu rokuje v Káhire o prímerí. Rozhovory vraj nepriniesli pokrok

ta3/TASR/čtk
4.5.2024 07:00 , Aktualizované: 4.5.2024 23:00

Pretrvávajúca požiadavka palestínskeho militantného hnutia Hamas na trvalé zastavenie bojov vo vojne s Izraelom v Pásme Gazy marí vyhliadky na dosiahnutie dočasného prímeria, vyhlásil vysoko postavený izraelský predstaviteľ.

"Hamas sa doteraz nevzdal svojej požiadavky na ukončenie vojny, čím zmaril možnosť dosiahnuť dohodu," povedal činiteľ pod podmienkou zachovania anonymity. Zároveň odmietol správy, že Izrael súhlasil s ukončením vojny v rámci dohody o prepustení rukojemníkov zadržiavaných militantmi v Pásme Gazy.

Podľa jeho slov náznaky, že Izrael je pripravený umožniť sprostredkovateľom, aby poskytli Hamasu záruky ukončenia vojny, tiež "nie sú presné".

Reakcia Hamasu

AlQahera News však s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že egyptskí vyjednávači dospeli "ku konsenzuálnemu stanovisku vo väčšine sporných bodov". Na sprostredkovaní rozhovorov sa podieľajú tiež zástupcovia Kataru.

Podľa informácií posledný návrh vyzýva ku pokoju zbraní, ktorý by trval 40 dní a počas ktorého by Hamas prepustil 33 z izraelských rukojemníkov. Následne by bola možnosť rokovať o dlhodobom prímerí. V ďalšej fáze, ktorá by zahŕňala najmenej šesťtýždňový pokoj zbraní, by sa Hamas s Izraelom mal dohodnúť na prepustení väčšej skupiny rukojemníkov a ďalšom prímerí, ktoré by mohlo trvať až rok.

Hamas dal podľa britskej BBC najavo, že jeho delegácia do Egypta mieri "pozitívne naladená" po tom, ako si preštudoval posledný návrh dohody o prímerí. "Sme odhodlaní zabezpečiť takú zmluvu, ktorá naplní požiadavky Palestínčanov," uviedlo teroristické hnutie. Hlavnou spornou otázkou zostáva, či má byť prímerie dočasné alebo trvalé.

Podľa nemenovaných zdrojov americkej televízie CBS sa do Káhiry vypravil šéf spravodajskej služby CIA William Burns, aby pomohol pri sprostredkovaní rokovaní. Kľúčovú úlohu pri nich zohral tiež šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Ten povedal, že "jedinou vecou, ktorá stojí medzi ľuďmi v Gaze a prímerím, je Hamas".

Kameň úrazu

Hlavným kameňom úrazu v rokovaniach doteraz bolo, že zatiaľ čo Hamas požadoval trvalé prímerie, izraelský premiér Benjamin Netanjahu sľuboval zlikvidovať jeho zvyšných bojovníkov v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ktoré je preplnené vysídlenými civilistami. Premiér trval na tom, že pošle do Rafahu pozemné jednotky napriek silným obavám OSN a spojenca USA o bezpečnosť 1,2 milióna civilistov v meste.

Člen vedenia Hamasu obvinil v piatok Netanjahua zo snahy mariť úsilie o navrhované prímerie v Gaze a dohodu o prepustení rukojemníkov svojimi hrozbami, že bude pokračovať v boji proti militantom. "Netanjahu bol tým, kto robil obštrukcie počas všetkých predchádzajúcich kôl dialógu... a je jasné, že ním stále je," vyhlásil člen vedenia Hamasu Hossam Badran.

Útok na Rafah

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok varovala, že pozemný útok izraelskej armády na mesto Rafah sa môže skončiť masakrom. "WHO je hlboko znepokojená prípadnou vojenskou operáciou v Rafahu, ktorá by viedla k masakru a ďalšiemu oslabeniu beztak narušeného zdravotníckeho systému," uviedol riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pozrite si archívnu reportáž z 30 apríla 2024 o tom, ako Izrael zaútočí aj bez dohody na Rafah.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok