Ukrajina môže použiť britské zbrane proti ruskému územiu. Ruská diplomacia to označuje za hybridnú vojnu

ta3/ČTK
3.5.2024 15:45

Londýn nemá námietky, pokiaľ Ukrajina zacieli britské zbrane na ruské územie. Agentúre Reuters to povedal britský minister zahraničia David Cameron, ktorý vo štvrtok navštívil Kyjev.

David Cameron
TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil slová šéfa britskej diplomacie za priamu eskaláciu konfliktu. Vojnu na Ukrajine pred viac ako dvoma rokmi rozpútala Moskva, keď začala inváziu.

Aj na údery v Rusku

Cameron vyhlásil, že Ukrajina má právo používať zbrane poskytnuté Londýnom aj na údery na ciele v Rusku. Je na rozhodnutí Kyjeva, či tak urobí. "Ukrajina má toto právo. Podobne Rusko útočí vo vnútri Ukrajiny. Možno celkom dobre pochopiť, prečo má Ukrajina potrebu zabezpečiť svoju obranu," uviedol britský minister, ktorý sa v Kyjeve stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebou a s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Ide o priamu eskaláciu napätia okolo ukrajinského konfliktu, ktorá by mohla potenciálne predstavovať nebezpečenstvo pre európsku bezpečnosť, celú európsku bezpečnostnú architektúru," reagoval dnes podľa ruskej agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Peskov.

Ruská argumentácia

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová podľa Reuters označila Cameronove výroky za "ďalší dôkaz hybridnej vojny", ktorú podľa nej Západ vedie proti Rusku. Ruská armáda vtrhla na Ukrajinu 24. februára 2022 na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina a rozpútala tak najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

Peskov reagoval aj na výrok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v rozhovore s týždenníkom The Economist znova nevylúčil možnosť vyslania západných jednotiek na Ukrajinu. Štát by sa tak podľa neho mohlo v prípade, že by Rusko prelomilo frontovú líniu a Kyjev o pomoc požiadal. Peskov tieto slová označil za "dôležité a nebezpečné".

"Je to veľmi nebezpečný trend," povedal kremeľský hovorca. Z bojiska v poslednej dobe prichádzajú správy o postupe ruských inváznych vojsk.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť reportáž o schválenej pomoci Ukrajine.

Zbrane bez podmienky

Nová šéfka lotyšskej diplomacie Baiba Bražeová pred niekoľkými dňami v rozhovore s ukrajinským serverom Jevropejska pravda uviedla, že niektorí zo spojencov Kyjeva už poslali na Ukrajinu zbrane bez podmienky, aby neboli použité na území Ruska. Bola tak podľa webu prvou zahraničnou predstaviteľkou, ktorú tento variant verejne pripustila.

Ukrajina nalieha na svojich západných spojencov, aby jej dodávali zbrane dlhšieho doletu, ale partneri váhajú s poskytnutím zbraní, ktoré by mohli byť potenciálne použité na úder na ruské územie, poznamenal server The Kyiv Independent.

Krajina podľa neho doteraz dostala zo zbraní dlhého doletu britsko-francúzske strely s plochou dráhou letu Storm Shadow/SCALP a nedávno Washington potvrdil, že tajne na Ukrajinu poslal balistické strely ATACMS. Ukrajina sa však podľa USA zaviazala, že ich použije len na ciele na svojom území, ktoré okupujú Rusi, a nie na území Ruskej federácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok