UFO to nebolo. Slováci išli pozorovať polárnu žiaru, prekvapila ich vesmírna medúza

ta3/Denis Dufala
3.5.2024 15:17

Na oblohe sa vo štvrtok večer objavil jasný špirálovitý úkaz. Slováci však zostali prekvapení. Fanúšikovia konšpiračných teórií si mysleli, že ide o UFO.

438100270_856565809846479_4328413984600612143_n.jpg
Reprofoto:FB/Ahoj Bardejov

Slováci chceli vidieť polárnu žiaru

Jav, ktorý sa objavil aj na oblohe nad Slovenskom, nebol známkou mimozemskej prítomnosti, píše portál iMeteo. Podľa nich sa mnohí ľudia vydali pozorovať oblohu primárne kvôli polárnej žiare, ktorej aktivita mala byť vo včerajších hodinách intenzívnejšia.

Slovákom, ktorí chceli vidieť polárnu žiaru, sa naskytol nečakaný pohľad na svetelný objekt, ktorí si všimli aj ľudia v zahraničí.

Po nebeskom divadle sa na sociálnych sieťach rozprúdila debata o svetelnom objekte. Niektorí hovorili o mimozemských civilizáciách, ďalší o solárnej plachte novej generácie od americkej spoločnosti NASA.

SpaceX v hlavných úlohách

Faktom je, že pozorovateľný objekt bol výsledkom aktivít firmy SpaceX Elona Muska. Išlo o druhý stupeň rakety Falcon 9 na polárnej dráhe, ktorá vypúšťala prebytočné palivo pred vstupom do atmosféry.

Muskova loď odštartovala o 20:36 z rampy v americkej Kalifornii na obežnú dráhu Zeme. Misiou bolo vypustiť dva satelity World View Legion. Hovorovo sa tento jav nazýva aj vesmírna medúza.

V tomto prípade sa mali lúče Slnka, ktoré nie sú príliš pod obzorom, odrážať v noci od plynov vychádzajúcich z rakety, vysvetľuje iMeteo.

Pozrite si archívny rozhovor z 28. februára 2023 o polárnej žiare na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok