V prípade vraždy Kuciaka sa menia prokurátori. Obaja pôsobili pod Lipšicom na ÚŠP

ta3/Martin Belej
3.5.2024 15:25

Pôvodných prokurátorov Matúša Harbakusa a Daniela Mikuláša, ktorí zastupovali obžalobu v prípade vraždy Jána Kuciaka, budú v kauze zastupovať Vladimír Kuruc a Peter Kysel. Obaja prokurátori nedávno podpísali kritický list adresovaný Marošovi Žilinkovi.

20231905_kuciak_rozsudok_16959978.jpg
TASR/Jaroslav Novák
Na snímke je sprava advokát Roman Kvasnica, prokurátor Matúš Harkabus, prokurátor Daniel Mikuláš a splnomocnec rodiny Kuciakových Peter Kubina

Výmena prokurátorov

Doterajší zástupcovia Harbakus a Mikuláš oznámili odchod z úradu ku koncu júna, približuje portál Aktuality.sk.

„Prvý námestník generálneho prokurátora SR v trestnej veci poškodených J. K. a ďalších, ktorá sa nachádza v štádiu odvolacieho súdneho konania, už určil prokurátora GP SR, ako aj jeho zastupujúceho prokurátora (v oboch prípadoch ide o prokurátorov bývalého ÚŠP) na konanie v danej veci tak, aby mali dostatok času dôsledne sa oboznámiť s trestnou vecou,“ uviedla hovorkyňa Zuzana Drobová.

Podľa zistení portálu Aktuality.sk sa hlavným prokurátorom má stať Kuruc. Na Úrade špeciálnej prokuratúry pôsobil ako šéf odboru všeobecnej kriminality.

Kysel dozoroval v kauzách zločineckých skupín ako sýkorovci či bratov Krátkych. Pod jeho vedením sa im podarilo usvedčiť Alenu Zsuzsovú z objednávky vraždy exprimátora Hurbanova, za čo dostala trest 21 rokov za mrežami. Dozoruje tiež prípad exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Noví zástupcovia

O nových zástupcoch rozhodoval námestník Jozef Kandera. Šéf GP Maroš Žilinka figuruje v prípade ako poškodený. Podľa obžaloby si Marian Kočner mal objednať aj jeho likvidáciu.

Prípad vraždy Kuciaka má na starosti Najvyšší súd. Špecializovaný trestný súd už dvakrát oslobodil spod obžaloby Kočnera pre nedostatok dôkazov. Zsuzsová má vymeraný trest 25 rokov za mrežami. Prokuratúra sa odvolala.

Najvyšší súd môže verdikt potvrdiť, čím sa prípad uzavrie. Ak sa rozhodnutie nepotvrdí, Odvolací súd má usmerniť senát na Špecializovanom trestnom súde v súvislosti s dôkazmi. Ďalšou možnosťou je, že sa prípad vráti na ŠTS, no inému senátu.

Pozrite si archívnu reportáž z marca 202 nahrávanú týždeň po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok