Médiá ležia vládam v žalúdku. Majú kritizovať, nie sú tu na to, aby politikov chválili, hovorí pre ta3 Kamenec

ta3/Lenka Klobučníková
3.5.2024 13:24

V rebríčku slobody tlače sa Slovensko prepadlo. Reportéri bez hraníc si všímajú správanie sa politikov k novinárom. Zdá sa, že médiá ležia v žalúdku posledným vládam už dlhšie. Novinári však, ako "strážny pes demokracie", nemajú byť s politikmi kamaráti. O tejto téme sme sa rozprávali s podpredsedom Tlačovo-digitálnej rady SR Tomášom Kamencom.

Na Slovensku sa podľa Kamenca nepripravujú také opatrenia, ktoré by mohli prácu novinárov zjednodušiť či poskytnúť im väčšiu ochranu.

"Okrem mimoriadne nepriateľského rétorického nastavenia politikov voči médiám sa začínajú dostávať do legislatívneho procesu také procesy, ktoré môžu ohroziť slobodu prejavu a prácu novinárov," povedal.

Ako je na tom Slovensko oproti Škandinávii?

V Škandinávii sú kultúra a rešpekt iné. Kamenec spomenul, že je dôležité správne pochopiť úlohu médií v spoločnosti.

"Ide o subjekty, ktoré majú kritizovať a majú vystupovať voči politikom, poukazovať na tie veci, ktoré nie sú v poriadku," zdôraznil s tým, že "médiá tu nie sú na to, aby politikov chválili a aby ukazovali, čo všetko sa im podarilo".

Čo očakávať od politikov?

"Od politikov, ktorí sú vo verejnej službe, očakávame, že každý deň vykonajú niečo dobré a prispejú k rozvoju spoločnosti," tvrdí a pokračuje, že "na čo médiá majú poukazovať, sú najmä zlyhania a problémy, ktoré súvisia s výkonom moci." 

Nepamätá si žiadnu politickú stranu na Slovensku, ktorá by prijala s pokorou rolu médií ako svojho večného kritika, ako toho, kto im "pozerá na prsty".

"Vždy po nejakej dobe prišlo vytriezvenie politikov a žiadnemu sa to na Slovensku nepáčilo," podotkol.

Ako postúpiť vyššie v rebríčku?

Kamenec tvrdí, že sa musí najprv zmeniť prístup politikov k médiám.

"Je potrebné, aby sa politici správali k médiám s rešpektom a vnímali ich ako kritickú súčasť spoločnosti, ktorá má právo a povinnosť dohliadať na správu vecí verejných," vysvetľuje. Podľa neho je dosť veľkou otázkou, ako skončia verejnoprávne médiá.

Kamenec si želá, aby prestala veľmi nepríjemná a v demokratickej spoločnosti neželaná vojna politikov proti médiám, ktorá ochudobňuje obyvateľov Slovenska "vo vzťahu k prístupu k informáciám a diskusii o otázkach verejného záujmu". 

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok