Podobnosť ľudí a opíc nie je náhoda. Vedci prvýkrát videli, ako si orangutan sám vyliečil ranu na tvári

ta3/ČTK
4.5.2024 05:00

Vedci v Indonézii pozorovali orangutana sumatrianskeho, ako si sám liečil veľké zranenie na tvári rastlinnou pastou. Je to podľa nich zrejme prvýkrát, čo sa podarilo zaznamenať voľne žijúceho živočícha, ako sa stará o otvorenú ranu pomocou rastliny s preukázateľne liečivými účinkami.

orangutan vyliečenie
TASR/AP

Viac podobní ako rozdielni

Potom, čo výskumníci videli, ako si samec, ktorého pomenovali Rakus, prikladá obklad na tvár, sa rana do mesiaca úplne zahojila, uviedol server BBC News.

"Sú to naši najbližší príbuzní, a to opäť ukazuje podobnosti, ktoré s nimi zdieľame. Sme si viac podobní ako rozdielni," uviedla biologička Isabella Laumerová z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka.

Výskumný tím v sumatrianskom národnom parku Gunung Leuser uvidel v júni 2022 Rakusa s veľkou ranou na tvári. Domnievajú sa, že zranenie utrpel v boji s konkurenčnými orangutaními samcami. Vedci potom videli Rakusa, ako žuje stonku a listy protizápalovej a antibakteriálnej rastliny, ktorá sa v Indonézii používa aj na liečbu malárie a cukrovky.

Orangutan si potom tekutinu začal opakovane aplikovať na tvár po dobu siedmich minút. Rakus si tiež rozžuvané listy rozmazával na ranu, kým ju úplne nepokryl, a rastlinou sa dlhšie ako pol hodiny kŕmil. Pasta a listy zrejme pomohli – vedci nezaznamenali žiadne známky infekcie a rana sa do piatich dní uzavrela. Po mesiaci sa úplne zahojila a zostala po nej len malá jazva.

Vysoko inteligentné zvieratá

Vysoká inteligencia orangutanov je už dlho známa, čiastočne vďaka ich praktickým schopnostiam, ako je používanie nástrojov na lúskanie orechov a hľadanie hmyzu. Podľa vedcov navyše Rakus vedel, že si aplikuje liek, pretože orangutany túto konkrétnu rastlinu jedia len veľmi zriedka.

Vedci tiež pozorovali, že Rakus odpočíval oveľa dlhšie ako obvykle - viac ako polovicu dňa - čo naznačuje, že sa snažil zotaviť po zranení.

Vedci už vedeli, že ľudoopy používajú lieky, keď sa chcú uzdraviť. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia videla biologička Jane Goodallová vo výkaloch šimpanzov celé listy a iní dokumentovali, že videli ľudoopy prehĺtať listy s liečivými účinkami.

Prvý takýto prípad

Orangutani bornejskí boli okrem iného pozorovaní, ako si potierajú ruky a nohy rozžuvanými listami rastliny, ktorú ľudia používajú na liečbu boľavých svalov, zatiaľ čo u šimpanzov bolo zaznamenané žuvanie rastlín známych ako liek na červivé infekcie a prikladanie hmyzu na rany.

Tento nový objav je však prvým prípadom, keď bolo pozorované, že si voľne žijúce zviera ošetruje otvorené rany látkou, o ktorej je známe, že má liečivé účinky.

"V prípade šimpanzov sa používal hmyz a bohužiaľ sa nikdy nezistilo, či tento hmyz skutočne podporuje hojenie rán. Zatiaľ čo v našom prípade orangutan použil rastlinu a táto rastlina má známe liečivé vlastnosti," uviedla hlavná autorka štúdie Caroline Schuppliová pre denník The Guardian.

Zatiaľ nie je jasné, či Rakus na tento proces prišiel sám, alebo sa ho naučil od iného orangutana, hoci u žiadneho iného jedinca nebol pozorovaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok