Ukrajinské elektrárne bijú na poplach. Pošlite nám systém Patriot, rakety udrú rýchlo, opravy trvajú dlho, vyzývajú spojencov

ta3/čtk
3.5.2024 07:37

Oleh, vedúci technického oddelenia ukrajinskej elektrárne, ktorá sa opakovane stala terčom útokov Ruska, má jasnú odpoveď na otázku, čo najviac potrebuje ťažko skúšaný ukrajinský energetický sektor.

Zaporižská jadrová elektráreň
Twitter/UATV_en

"Patrioty," odpovedá Oleh. Ukrajinskí predstavitelia v oblasti energetiky sa snažia napraviť škody spôsobené zintenzívňujúcimi sa ruskými leteckými útokmi, ktorých cieľom je zničiť ukrajinskú energetickú infraštruktúru, podkopať hospodárstvo a narušiť morálku verejnosti.

Obávajú sa, že nebudú schopní pripraviť krajinu na zimu, ak spojenci nedodajú Kyjevu systémy protivzdušnej obrany, ako sú Patrioty vyrobené v USA, ktoré pomôžu zmariť ruské snahy o ďalšie poškodenie už poškodených elektrární, uviedla agentúra AP.

"Rakety udrú rýchlo. Opravy trvajú dlho," poznamenal Oleh.

Systém Patriot

Spojené štáty dodali Ukrajine niekoľko systémov Patriot a pred niekoľkými dňami po naliehavých prosbách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámili, že pošlú ďalšie.

Z elektrárne, ktorú vlastní DTEK, najväčší ukrajinský súkromný dodávateľ elektrickej energie, zostala po nedávnom raketovom útoku v jednej časti spúšť rozbitého skla, rozbitých tehál a pokrútených kusov kovu.

Táto uhoľná elektráreň je jednou zo štyroch elektrární vlastnených spoločnosťou DTEK, ktoré boli zasiahnuté pri útoku. Lokalitu elektrárne, technické detaily poškodenia a celé mená zamestnancov nemožno z bezpečnostných dôvodov zverejniť.

Počas návštevy elektrárne pracovníci Štátnej záchrannej služby v prilbách a s istiacimi postrojmi liezli po pokrútenej streche obrovskej budovy, posudzovali rozsah škôd a občas odhadzovali kusy trosiek.

Rusko sa zameralo na elektrárne

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba pre časopis Foreign Policy uviedol, že v dôsledku ruských útokov bola poškodená polovica ukrajinského energetického systému.

Spoločnosť DTEK uviedla, že od začiatku ruskej invázie vo februári predchádzajúceho roka prišla o 80 % svojej výrobnej kapacity. Takmer 180 leteckých útokov bolo zameraných na jej zariadenia. Odhadla, že oprava všetkých poškodených závodov by trvala šesť mesiacov až dva roky, a to aj v prípade, že by Rusko proti nim nepodniklo ďalšie útoky.

Pozrite si archívne video z 11. apríla 2024 o tom, ako Rusko zaútočilo na elektráreň.

Ozvali sa sirény

Vedúci zmeny Ruslan bol v riadiacej miestnosti, keď sa ozvali sirény. Poslal svojich ľudí do krytu v suteréne, ale sám zostal na mieste. Miesto činu bolo vzdialené len niekoľko metrov. Vydal sa do tmy, prachu a ohňa. Hovorí, že sa nebál, pretože "vedel, čo musí urobiť" - uistiť sa, že jeho tím je v poriadku, a potom sa pokúsiť zapojiť do hasenia.

V zime 2022 - 23 Rusko zdevastovalo ukrajinskú energetickú infraštruktúru a tento rok v marci spustilo novú vlnu útokov, ktorá úplne zničila elektráreň Trypil neďaleko Kyjeva, jednu z najväčších v krajine.

Ruský prezident Vladimir Putin vysvetlil, že útoky boli odvetou za ukrajinské údery proti ruským ropným rafinériám.

Taktiky a praktiky

Oleh tvrdí, že Rusi sa "neustále učia" a prispôsobujú svoju taktiku. Spočiatku sa zameriavali na transformačné stanice, teraz sa čoraz presnejšie zameriavajú na samotnú infraštruktúru výroby energie. Na tie isté ciele útočia opakovane.

Generálny riaditeľ spoločnosti DTEK Dmytro Sacharuk v marci uviedol, že z desiatich zariadení, ktoré spoločnosť opravila po predchádzajúcich útokoch, boli dve tretiny zasiahnuté znova.

Ukrajinské energetické spoločnosti už takmer vyčerpali peniaze, zariadenia a náhradné diely potrebné na odstránenie škôd spôsobených Ruskom. Elektrárne naliehavo potrebujú špeciálne zariadenia, ktoré sa na Ukrajine nedajú vyrobiť dostatočne rýchlo a v dostatočnom množstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok