Potrestali ho za to, že sa zúčastnil Navaľného pohrebu. Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza a nariadila mu pokánie

ta3/čtk
24.4.2024 17:27

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala na tri roky kňaza Dimitrija Safronova, ktorý sa zúčastnil na pohrebe opozičného politika Alexeja Navaľného a po 40 dňoch od smrti kritika Kremľa viedol pri jeho hrobe zádušnú omšu.

Russia_Navalny_Funeral124403.jpg
TASR/AP
Záber z Navaľného pohrebu.

Informovali o tom v stredu ruské médiá i svetové agentúry s odvolaním sa na dekrét podpísaný hlavou ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Kirillom. Ten je považovaný za spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina a podporuje jeho vojnové ťaženie proti Ukrajine.

Vyzýval na vydanie tela

Safronov bol doteraz kňazom v jednom z moskovských chrámov a po smrti Navaľného sa pripojil k duchovným, ktorí verejne vyzvali ruské úrady, aby vydali telo zosnulého jeho rodine, napísal server Meduza a pripomenul, že úrady tak urobili až deväť dní po smrti Navaľného. Pri jeho hrobe sa Safronov podľa médií niekoľkokrát modlil a 26. marca tam slúžil spomienkovú bohoslužbu.

Už pred tým podľa agentúry Reuters nad hrobom pripomenul, že Navaľnyj naliehal na Rusov, aby sa nevzdávali. "Zlo môže byť porazené iba jednou vecou, dobrom. Ak sa pokúsime poraziť zlo zlom, potom znásobíme zlo.. 2000. Budeme spomínať na Alexeja, pripomínať si jeho odkaz, budeme sa zaň modliť a dúfať, že on sa bude modliť za nás pri tróne Pána,“ povedal Safronov 9. marca pri opozičnom hrobe.

Pozrite si archívnu reportáž o pohrebe Alexeja Navaľného:

Musí činiť pokánie

V utorok sa na webe moskovskej diecézy objavil výnos, ktorý Safronova zbavuje kňazských povinností a nariaďuje mu odpykať si tri roky "pokánia". Z rozhodnutia hlavy ruskej pravoslávnej cirkvi ho poslali do iného kostola, aby tam plnil povinnosti predčítača žalmov, píše Meduza. Cirkev rozhodnutie nezdôvodnila. “Na konci obdobia pokánia bude na základe spätnej väzby... rozhodnuté o možnosti jeho ďalšej kňazskej služby,“ stojí v dekréte.

Podľa Reuters ide o ďalšiu zo série trestov, ktoré ruská pravoslávna cirkev uvalila na duchovných, ktorých považuje za sympatizujúcich s ruskou opozíciou alebo podľa nej dostatočne nepodporovali ruskú vojnu proti Ukrajine. Desiatky kňazov čelili trestu za to, že sa vzopreli jej línii ohľadom vojny, napríklad čítaním modlitieb za mier namiesto víťazstva, píše agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok