Úrady mu povolili šoférovať, aj keď má alkohol v krvi. Ako je to možné?

ta3/ČTK
24.4.2024 09:51

Belgickému vodičovi, ktorý dostal od polície dve pokuty za konanie v opitosti, súd tieto tresty zrušil. Štyridsaťročný muž z Brugg uspel s námietkou, že sa mu alkohol nedostal do krvi pitím piva či destilátov, ale že ho produkuje jeho telo.

policia06_15_4_2024034864.jpg
TASR/František Iván
Ilustračná snímka

Súd uznal, že trpí vzácnou poruchou, s ktorou môže riadiť.

Muž sa podľa televíznej stanice BFMTV ocitol na súde kvôli dvom pokutám, ktoré dostal za šoférovanie pod vplyvom alkoholu v posledných dvoch rokoch. Najvýraznejšie prekročil povolený limit, ktorý v Belgicku činí pol gramu na liter krvi, predvlani v apríli, keď mal takmer štyrikrát viac. To zodpovedá vypitiu zhruba piatich pív. O mesiac neskôr mu policajti namerali trojnásobok povoleného množstva.

Syndróm vlastného pivovaru

Podľa jeho advokátky Anse Ghesquiereovej niekoľko lekárov nezávisle na sebe potvrdilo, že trpí vzácnou poruchou nazývanou syndróm vlastného pivovaru (ABS), ktorá bola zatiaľ preukázaná iba u niekoľkých ľudí na svete. Telo dotknutého človeka si samo vyrába alkohol, najmä pri konzumácii potravín s vysokým obsahom sacharidov ako je pečivo, zemiaky alebo strukoviny.

Súd uznal, že muž mal alkohol v krvi pričinením "vyššej sily", a oslobodil ho viny. "Máme z verdiktu radosť, ale ešte nie je definitívna," povedala podľa agentúry AFP Ghesquiereová s dodatkom, že prokuratúra má 30 dní na odvolanie.

Muž teraz podľa obhajkyne dodržiava výživový režim, pri ktorom sa snaží predchádzať konzumácii potravín stimulujúcich produkciu alkoholu. Prokuratúra mu odporučila, aby sa tiež vyhol pitiu alkoholických nápojov. Obhajkyňa podotkla, že jej klient nešťastnou súhrou náhod pracuje v pivovare.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok