Domáci miláčikovia šíria suberbaktérie, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudstva. Vedci sa obávajú neblahej budúcnosti

ta3
24.4.2024 00:00

Rôzne štúdie naznačujú, že psy a mačky šíria na svojich majiteľov superbaktérie, ktoré sú odolné voči liekom. Baktérie sa môžu prenášať medzi chorými domácimi zvieratami a ich zdravými majiteľmi, píše The Sun.

pes mačka
Profimedia

Zvážiť ich izoláciu

Podľa nich by sa mali chorí domáci miláčikovia držať v jednej miestnosti. Tiež sa má váš byt či dom upratovať, aby sa zabránilo šíreniu globálnej hrozby, informoval portál The Sun.

Vedúca výskumná pracovníčka Juliana Menezesová z Lisabonskej univerzity avizovala: „Keď sa váš domáci miláčik necíti dobre, zvážte jeho izoláciu v jednej miestnosti, aby ste zabránili šíreniu baktérií po celom dome, a ostatné miestnosti dôkladne vyčistite.“

Superbaktérie odolné voči antibiotikám každoročne zabijú viac ako jeden milión ľudí na celom svete, pričom Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že planéta smeruje do „postantibiotickej“ éry.

Prognózy ukazujú, že odolnosť voči antibiotikám by si do roku 2050 mohla vyžiadať 10 miliónov životov ročne a WHO ju zaraďuje medzi najväčšie hrozby pre verejné zdravie, ktorým ľudstvo čelí.

Šírenie superbaktérií môže spôsobiť, že bežné infekcie a rutinné operácie budú ohrozovať život, píše britský web.

„Nedávny výskum naznačuje, že prenos baktérií s antimikrobiálnou rezistenciou (pozn red: odolnosťou voči antibiotikám) medzi ľuďmi a zvieratami, vrátane domácich miláčikov, je rozhodujúci pre udržanie úrovne rezistencie. To spochybňuje tradičný názor, že ľudia sú hlavnými prenášačmi baktérií v komunite,“ priblížila Menezesová.

Výskum

V najnovšej štúdii, ktorá bola prezentovaná na celosvetovom kongrese ESCMID, sa testovali vzorky trusu a moču a kožné výtery od psov a mačiek a ich majiteľov.

Hľadali sa Enterobacterales - veľká rodina baktérií, ktorá zahŕňa E. coli a Klebsiella pneumoniae - odolné voči bežným antibiotikám.

Výskumníci skúmali päť mačiek, 38 psov a 78 ľudí zo 43 domácností v Portugalsku. Tiež 22 psov a 56 ľudí z 22 domácností v Spojenom kráľovstve.

Všetci ľudia boli zdraví no všetky domáce zvieratá mali infekcie kože a mäkkých tkanív alebo infekcie močových ciest.

Tri mačky a 21 psov a 28 majiteľov malo enterobaktérie. V piatich domácnostiach, v jednej domácnosti s mačkou a v štyroch so psami, mali domáce zviera aj majiteľ rezistentné baktérie. 

Genetická analýza ukázala, že pôvod bol rovnaký, čo naznačuje, že baktérie sa prenášali medzi domácim zvieraťom a majiteľom.

V jednej z týchto piatich domácností sa u psa a majiteľa vyskytol rovnaký kmeň Klebsiella pneumoniae rezistentný na antibiotiká, uviedli výskumníci podľa portálu The Sun.

Pozrite si reportáž z 9. augusta 2023 o tom, že ľudstvo je odolnejšie voči antibiotikám:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok