Takáč chce vyplatiť poľnohospodárov do konca júna. Štefunko varuje pred šibeničným termínom

ta3/Patrik Mindžák
22.4.2024 13:42

Po nástupe novej vlády agrorezort prevzal Smer-SD. Ministrovi Takáčovi začiatkom roka personálne začala kolabovať PPA, v krátkom čase viackrát vymenil riaditeľa poľnohospodárskej agentúry. Opozícia ministra kritizuje, že nevie zabezpečiť riadne vyplácanie priamych platieb farmárom. Problémy priznáva a hovorí, že iba zdedil katastrofálnu situáciu po svojich predchodcoch. Sú problémy s vyplácaním európskych peňazí iba kampaňou opozície pred eurovoľbami alebo máme vážny problém, ktorý sa vláda snaží ututlať? V Téme o tom rozprávali minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) a poslanec Ivan Štefunko (PS).

TEMA-2-TAKAC-STEFUNKO
ta3

Zodpovednosť za stav ministerstiev

Opozícii Takáč odkázal, že ich môže vymenovať za riaditeľov PPA na 24 hodín a môžu vyplatiť všetky priame platby ako tvrdia, alebo sa môžu ísť na políciu udať. „Nie je to možné, samozrejme. Vy neviete dobehnúť mesiace, ktoré sa zanedbali v minulom roku.“

Poľnohospodárov však uisťuje, že všetky prostriedky im budú vyplatené. „Robíme všetko pre to, aby sme to stihli do 30. júna,“ priblížil Takáč s tým, že ak sa to nestihne dovtedy, budú tak robiť aj po danom termíne, len časť financií už bude aj zo štátneho rozpočtu.

Práve tie peniaze môžu Slovensku uškodiť, keďže sa mohli využiť na iné záležitosti v hospodárstve, povedal Štefunko.

Za 20 rokov našej krajiny v Európskej únii, bol Smer pri moci 13 rokov. „To znamená, že majú asi najväčšiu zodpovednosť za to, v akom stave sú ministerstvá,“ tvrdí poslanec.

Vyčerpať sa má celkovo 780 miliónov eur. „Je našou psou povinnosťou spraviť všetko preto, a možno byť predvídaví a urobiť dva-tri kroky dopredu na to, aby sme tieto finančné prostriedky dokázali vyčerpať,“ poukázal Takáč s tým, že vláda stojí pri poľnohospodároch.

To, či sa dané prostriedky využili, si EK skontroluje až po 30. júni, avizoval Štefunko.

V relácii Takáč ešte obvinil Progresívne Slovensko, že v Bruseli žiada tamojších predstaviteľov, aby zastavili eurofondy pre Slovensko, čo Štefunko dôrazne poprel.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok