Úplatky, sprenevera aj bankové podvody. Za finančné zločiny odsúdili vietnamskú magnátku na trest smrti

ta3/ČTK
12.4.2024 14:22

Vietnamská realitná magnátka Truong My Lan bola vo štvrtok odsúdená na trest smrti za podiel na bankovom podvode. Žena, ktorá má podľa rozsudku na svedomí najväčší finančný podvod v dejinách krajiny.

Vietnam_Trial240116.jpg
Thanh Tung/VnExpress via AP

Nezákonne ovládala významnú banku a umožnila pôžičky, ktoré viedli k stratám vo výške 27 miliárd dolárov. Usvedčená bola za podvod v hodnote 12,46 miliardy dolárov, čo zodpovedá zhruba trom percentám vietnamského HDP za rok 2022, informovala v piatok agentúra AP.

Neobvyklý trest

Tresty smrti v tejto krajine v juhovýchodnej Ázii nie sú úplne neobvyklé, ale je veľmi vzácne, aby boli ukladané za finančnú kriminalitu. Tiež je prekvapujúce, píše AP, že trest bol uložený osobe, ktorá je vo Vietname pomerne dobre známa. Truong sa narodila v roku 1956 a ako dieťa pomáhala svojej čínskej matke predávať na najstaršom trhu v Ho Či Minovom Meste kozmetické produkty, uvádzajú vietnamské štátne médiá. Truong založila rodinnú firmu Van Thinh Phat v roku 1992, keď sa Vietnam zbavil systému štátom riadeného hospodárstva v prospech trhovo orientovanej ekonomiky, ktorá bola otvorená aj cudzincom. V priebehu rokov sa spoločnosť Van Thinh Phat rozrástla a stala sa jednou z najbohatších vietnamských realitných firiem.

Bohaté portfólio

Dnes je Van Thinh Phat Holdings Group (VTP) spojená s niektorými honosnými nehnuteľnosťami v centre Ho Či Minova Mesta, vrátane trblietavého 39 poschodového Saigon Times Square, päťhviezdičkového hotela Windsor Plaza, 37 poschodovej kancelárske budovy Capital Place a päťhviezdičkového hotela Sherwood Residence, kde Truong žila až do jej zatknutia.

Odsúdená realitná magnátka Truong sa vydala v roku 1992 za investora z Hongkongu, majú spolu dve dcéry. Jej manžel Eric Chu Nap Kee bol v rovnakom procese tiež odsúdený, a to na deväť rokov za mrežami.

Sprenevera a úplatkárstvo

Súd uznal 67-ročnú šéfku developerskej spoločnosti vinnú zo sprenevery, úplatkárstva a porušenia bankových pravidiel. Truong podľa agentúry Reuters prostredníctvom desiatok zástupcov fakticky ovládala banku SCB (Saigon Joint Stock Commercial Bank), z ktorej spoločne so svojimi komplicmi odčerpala 12,46 miliardy dolárov. Značné čiastky si Lan podľa vyšetrovateľov privlastnila tým, že dojednávala pôžičky fiktívnym spoločnostiam. Usvedčená bola aj z podplácania vládnych úradníkov, ktorí mali výmenou ignorovať jej aktivity. Úvery viedli podľa úradov k stratám vo výške 27 miliárd dolárov, uviedol vo štvrtok vietnamský on-line server VN Express.

Súd Truong odsúdil na trest smrti s tým, že jej konanie "nielen porušuje práva jednotlivcov na správu majetku, ale tiež musela byť banka SCB prevedená pod štátnu nútenú správu, čo podkopáva dôveru ľudí vo vedenie (komunistickej) strany a štátu".

Šokovaný Vietnam

Zatknutie Truong a rozsah jej podvodu Vietnam šokovali, prípad však tiež vyvolal otázky, či sa podobných praktík nedopúšťali aj iné banky alebo podniky, čo by oslabilo ekonomické vyhliadky Vietnamu a znepokojilo zahraničných investorov. Prípad magnátky, zadržanej v októbri 2022, je podľa tlačových agentúr súčasťou pokračujúceho protikorupčného ťaženia vo Vietname, ktoré zasiahlo aj do najvyšších poschodí vietnamskej politiky. Rozsudok padol v čase, keď sa Vietnam snaží ukázať, že je ideálnym miestom pre podniky, ktoré chcú presídliť zo susednej Číny, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok